fbpx

Programok

Kedves Vendégünk,

bizonyára tudod, hogy a nyugalom, és a pihenés mellett, ez a térség számos fantasztikus lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra is, ezért egy csokorba gyűjtöttük számotokra azokat, amelyeket szerintünk nem érdemes kihagyni. 😉

Ha…

…a vizek szerelmese vagy, és szeretsz evezni, akkor ehhez biztosít számodra minden szükséges eszközt a DEPO-Z (Zebegény) kenu és kajak kölcsönző.
Cím: Zebegény, Pozsonyi u.     

… egyedülálló Bike&Boat élményre vágysz – a világ legjobb túravezetőjével, Wetzl Petivel, akkor látogass el a turaprogram.hu oldalra, és szerezz magadnak egy életre szóló élményt.

…a lovaglás érdekel, akkor a Wackor Tanya Lovasiskola (Dömös), Kastély Lovarda (Királyrét) és a Barna Party Lovarda (Verőce) lovászai várnak szép környezetben, sok szeretettel, és szaktudással.
Cím: Dömös, Duna-Dűlő  // Cím: Szokolya, Királyrét  // Cím: Verőce, 12. számú főút

…az erdők szépségét egy vígan zakatoló kisvasútról szeretnéd megcsodálni, akkor a kismarosi kisvasútra kell jegyet váltanod, és már suhanhatsz is a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében haladva Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.
Cím: Kismaros, Szokolyai út 5.

…hasonló élményekben lehet részed egy kicsit északabbra található börzsönyi tájakon, ha a Kemence-Feketevölgy-Hajagos útvonalon közlekedő erdei múzeumvasutat választod. A múzeum területén dízelmozdonyokat, villamosmozdonyokat, személykocsikat, teherkocsikat és pályafenntartási járműveket is meg tudsz tekinteni. Igazi álomprogram Thomas rajongó gyerekes családoknak.
Cím: Kemence, Csarnavölgyi út 4.

… az erőnlétedet is próbára szeretnéd tenni, a Királyréti Erdei Vasút Királyrét állomása mellett, a perontól Kismaros felé kb. 100 métert sétálva érhető el a Királyréti hajtánypálya, ahol az emberi erővel (lábbal, pedálok segítéségével) meghajtható, sínen közlekedő, 4fős járművekkel teheted meg a 750 méter hosszú vasúti körpályát.
Cím: Szokolya-Királyrét, 3.

…két keréken gurulnád körbe a Dunakanyar aszfaltját, de nem kerékpárral érkeztél, akkor sincs ok a pánikra, hiszen a DEPO-Z kerékpárkölcsönzőben tudsz acélkecskét bérelni, rugalmas leadási és felvételi lehetőséggel (segítségnyújtás a transzferben).
Cím: Zebegény, Pozsonyi u.

... játszóteret keresel? A környék három legjobb játszótere a verőcei (közvetelen a főút mellett, a márianosztrai – a börtöntől nem messze, és a kemencei erdei múzeumvasút udvarán lévő.

…nem csak csodálni szereted a természetet, de minél többet meg is szeretnél tudni róla, akkor a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontban lehetőséged nyílik növényles (lágyszárúak, gyógynövények, erdei konyha), fásszárúak (rügy, virág, levél, kéreg, termés vizsgálat), növényi tinták, élőhelyek (a rét, a láprét élővilága, az erdő életközössége, vizes élőhelyek, forrás, patak, tó), állatok által hagyott jelek vizsgálata (lábnyomok, táplálkozási nyomok, hulladék, “lakóhely”-búvóhely), gombák (a gombáknak kedvező időjárás esetén), odúk és lakóik tanulságos programokra.
Cím: Szokolya, Királyrét (Királyréten a A híd után balra 350 m)

…a Dunán ringatózva, „alulnézetből” is legeltetnéd a szemeidet a Dunakanyar hegyvonulatain, a MAHART sétahajóján a helyed. A hajó 1,5 órás menetidővel, Nagymaros-Dömös-Zebegény-Esztergom útvonalon is közlekedik, így a felszálláshoz nem szükséges Visegrádra átkompozni.
Cím: Nagymaros, Béla Király sétány

…ha nyár, akkor strand. Nekünk a zebegényi strand a kedvencünk. Másik szuper élővíz pedig a Bánki tó. A Bánki-tó 7 hektáron elterülő, átlagosan 4 méter mély tó a fürdőzők és a horgászok körében is közkedvelt. A víz hőmérséklete nyáron a Balatonéhoz hasonló, igazi strandhangulattal. Fürdőmatrac legyen nálatok! Aquaparknak a szomszédos párkányi Vadas Thermalparkot, vagy az esztergomi Aquaszigetet ajánljuk.

…egy kis adrenalinra vágysz, nincs más hátra, mint irány a Dunakanyar legnagyobb kalandparkja, a Törökmező Turistaház és Kalandpark, ahol közel 10 hektáros területen a környezetbe tökéletesen illeszkedő pályák közül válogathatsz. A lombkorona szint magaslati drótkötélpályán bárki Tarzannak érezheti magát, a 600m hosszú Tiroli csúszópályán pedig garantált a fokozott adrenalin termelés és a szép kilátás. A kalandpark kialakításánál a kicsikre is gondoltak, a gyerekek kötélpályája átlagosan egy méter magasságú, így könnyen kísérhetők kalandozás közben. … ugyanitt a Kis-Állatparkba ellátogatva pedig látványetetésen, állatsimogatáson, pónilovagláson, állatbemutatón vehetsz részt. A helyszínen egy kicsiknek, és nagyoknak is szuper élményt nyújtó békebeli játszótér is található.
Cím: Nagymaros Törökmező 013/2 hrsz.

…Még több adrenalin? Visegrádon található a bobpálya, mely egyedülálló módon télen (alpesi bob), és nyáron is üzemel. A lesiklás 700 m hosszan, 12 kanyarral, és 35 méteres szintkülönbséggel maga a „féktelen” (természetesen a bobok fékkel felszereltek 😉) száguldás.
Cím: Visegrád, Nagyvillám 1

íjászkodnál, fegyver-, vagy sólymászbemutatót néznél, középkori társastáncot tanulnál, kályhacsempét készítenél, palota múzeumot néznél, palota játszótéren játszanál gyermekeiddel, akkor Visegrádon, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának családi és csoportos programjait ajánljuk, a kisebbek is megtalálják itt a kedvükrevaló élményeket, középkori gyermekjátszóházban játszhatnak, vagy megnézhetik milyen a régészek munkája.
Cím: Visegrád, Városi Park(Visegrád Fő u. 6-8)

horgásznál, természetvédelmivé nyilvánított környezetével vár a nőtincsi tó 40 hektáros területen, és számos telepített halfajával, 30 km-re Zebegénytől, illetve a túloldalon a Visegrádi Pisztrángos Tavak, melynek különlegessége, hogy a fogásból el is készítik Neked az ebéded.
Cím: Nőtincs, horgásztó      Cím: Visegrád, Pisztrángos Tó

…a gyerkőcök kalandra vágynak, akkor a Seholsziget élménypark a Nektek való hely, mely egyedülállóan különleges környezetével az egész család számára élmény.
Cím: Nőtincs, Bem u. 28.

…a gyerekek a természet szerelmesei, és szívesen töltenétek akár egy egész napot egy szuper komplexumban, hangyavasúttal, játszótérrel, óriás mászóhálóval, interaktív tanösvénnyel és mini vadasparkkal, a Katalinpusztai Kirándulóközpontban a helyetek.

spirituális élményre vágysz, a becskei sztúpa is kihagyhatatlan. A sztúpát világnézetre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül bárki meglátogathatja, és megtapasztalhatja annak erőteljes hatását; a sztúpák emlékeztetnek minket a személyes fejlődés lehetőségére, amely során kibontakozik saját belső tökéletességünk, az összes csodálatos tulajdonság és képesség, ami bennünk rejlik, és amivel a mások és a saját magunk hasznára válhatunk. Becske egy majdnem 600 fő lakosú kisközség Nógrád megyében. Gyönyörű környezetben, a Cserhát hegységben, a Galga-patak völgyében fekszik.

…illatos gyümölcsöket, ízes sajtokat, mennyei lekvárokat, ízes szörpöket, zsenge zöldségeket, finom húsokat vásárolnál, a Dunakanyar legnépszerűbb termelői piacaira mindenképp látogass el!
Cím: Nagymaros, Fő tér      Cím: Nagybörzsöny, Hunyadi tér

Városi látnivalók a közelben

Zebegény
A Szőnyi Múzeum, a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakjának, Szőnyi Istvánnak egykori lakóháza és műterme volt.
A Havas Boldogasszony Plébániatemplom Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján az erdélyi fatemplomok mintájára épült.
A Napraforgó utcában találhattok szlovák parasztházakat, tovább haladva pedig megtekinthetitek a Hétlyukú vasúti völgyhidat, a Hajózástörténeti Múzeumot, a Sziklakápolnát, a Kálvária-kápolnát, a hősi Trianoni emlékművet, Kós Károly-kilátót, melyről csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra.

Nagymaros
a Duna partján fekvő Nagymaros békés hangulatú kisváros. Amiért megér egy kirándulást, az elsősorban a gyönyörű kilátás a visegrádi fellegvárra, Salamon-toronyra, a kulturált Duna-parti sétány egy jó játszótérrel, két kitűnő cukrászda (kézműves fagylaltokkal) és kiindulópont a Julianus kilátó felé. A település Fő terén található Kittenberger Kálmán, Afrika kutató és vadász egykori lakóháza.
Szintén a Fő téren áll Szent Márton – Nagymaros védőszentjének – szobra. Ha tovább sétáltok, a Szent Kereszt templomhoz értek, melynek tornya a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke. Érdemes a Kálváriakápolnát is felkeresni, ami a Kálváriadombon található.
Szombat délelőttönként termelői és kézműves piac várja az érdeklődőket, ahol a Dunakanyar gazdái, börzsönyi őstermelők kínálják áruikat a standokon. Vásárolhattok tejterméket, füstölt húsárut, levárt, mézet, tojást, de akár frissen sütött süteményt is, ha pedig komppal átkeltek a túloldalra, még Visegrád látványosságait is megtekinthetitek.

Visegrád
A Zsitvay-kilátóból, és a nagyvillámi kilátóról – melyet Jubileumi kilátónak is elneveztek, – pompás körpanoráma nyílik a csodálatos Dunakanyarra. Visegrádi Fellegvár pompás látnivaló, még este is messzire ellátszanak a fényei. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Európa egyik legnagyobb középkori rendezvénye. A Királyi Palota, a történelmi levegőjű Visegrád egyik ékköve, benne a híres Herkules-kúttal. A díszudvar, a gondozott kert, a kápolna mind a reneszánsz életérzést kelt.

Vác
Vácon egyedülálló az ország egyetlen Diadalíve, melyet Mária Terézia látogatásának tiszteletére építtetett Migazzi Kristóf 1764-ben. Vác Fő terének északi oldalán a Bécsi kapu áll, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. A Főtér gyöngyszeme a barokk-rokokó stílusban épült Fehérek temploma, a volt Domonkos rendi templom, melynek restaurálásakor a térség legbizarrabb látványosságát tárták fel, egy kriptát, az egykori váci polgárok mumifikálódott testeivel (Memento Mori kiállítás). Ha egy finom süteményre vágytok, akkor szintén itt találjátok a méltán híres Mihályi cukrászdát (Desszert Szalon) és a Csokizót. A Főtértől a Dunapart irányába haladva található az a Görög templom, ahol tavasztól őszig képzőművészeti, történeti, régészeti, néprajzi és interdiszciplináris tárlatokat találhattok.

Közeli túraútvonalak

Túra neveÚtvonalTávMagasságIdő
Nagymaros – Zebegény Fehérhegy,  Köves-mező, Zebegény – Trianoni emlékműZebegény vasútállomás5 km204 m1:30′
Nagymaros –  Hegyes-tetőRigó-hegyi kilátópont, Szent Mihály hegy, Ürmös rét, Hegyes-tető, Julianus kilátó, Világos-tér, Templom-völgy8 km482 m2:20′
Nagymaros – Remete barlangok – ZebegényRigó-hegyi kilátópont,Ördög-hegy, Remete barlangok, Dobozi-orom, Borostyán kői pihenő, Zebegény vasútállomás9 km559 m2:30′
Nagymaros – Hegyes-tető – ZebegényTemplom-völgy, Szent Mihály hegy, Ürmös rét, Hegyes-tető, Julianus kilátó, Világos-tér, Remetekereszt-bérc, Zebegény – Trianoni emlékmű (kilátó), Zebegény vasútállomás8 km466 m2:20′
Nagymaros – Törökmező – ZebegényKöböl-völgy, Kapu-hegyi parkoló, Törökmező, Fehér-forrás, Hét-vályú halastó, Malom-patak völgye, Zebegény12 km294 m3:20′