Civilizáció

ZEBEGÉNY

A Szőnyi Múzeum, a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakjának, Szőnyi Istvánnak egykori lakóháza és műterme volt.
A Havas Boldogasszony Plébániatemplom Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján az erdélyi fatemplomok mintájára épült.
A Napraforgó utcában találhattok szlovák parasztházakat, tovább haladva pedig megtekinthetitek a Hétlyukú vasúti völgyhidat, a Hajózástörténeti Múzeumot, a Sziklakápolnát, a Kálvária-kápolnát, a hősi Trianoni emlékművet, Kós Károly-kilátót, melyről csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra.

Natura Hill Zebegény - Zebegény

NAGYMAROS

A Duna partján fekvő Nagymaros békés hangulatú kisváros. Amiért megér egy kirándulást, az elsősorban a gyönyörű kilátás a visegrádi fellegvárra, Salamon-toronyra, a kulturált Duna-parti sétány egy jó játszótérrel, két kitűnő cukrászda (kézműves fagylaltokkal) és kiindulópont a Julianus kilátó felé. A település Fő terén található Kittenberger Kálmán, Afrika kutató és vadász egykori lakóháza.
Szintén a Fő téren áll Szent Márton – Nagymaros védőszentjének – szobra.

Natura Hill Zebegény - Nagymaros

Ha tovább sétáltok, a Szent Kereszt templomhoz értek, melynek tornya a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke. Érdemes a Kálváriakápolnát is felkeresni, ami a Kálváriadombon található.
Szombat délelőttönként termelői és kézműves piac várja az érdeklődőket, ahol a Dunakanyar gazdái, börzsönyi őstermelők kínálják áruikat a standokon. Vásárolhattok tejterméket, füstölt húsárut, lekvárt, mézet, tojást, de akár frissen sütött süteményt is, ha pedig komppal átkeltek a túloldalra, még Visegrád látványosságait is megtekinthetitek.


VISEGRÁD

A Zsitvay-kilátóból, és a nagyvillámi kilátóról – melyet Jubileumi kilátónak is elneveztek, – pompás körpanoráma nyílik a csodálatos Dunakanyarra. Visegrádi Fellegvár pompás látnivaló, még este is messzire ellátszanak a fényei. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Európa egyik legnagyobb középkori rendezvénye. A Királyi Palota, a történelmi levegőjű Visegrád egyik ékköve, benne a híres Herkules-kúttal. A díszudvar, a gondozott kert, a kápolna mind reneszánsz életérzést kelt.

Natura Hill Zebegény - Visegrád

VÁC

Vácon egyedülálló az ország egyetlen Diadalíve, melyet Mária Terézia látogatásának tiszteletére építtetett Migazzi Kristóf 1764-ben. Vác Fő terének északi oldalán a Bécsi kapu áll, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. A Főtér gyöngyszeme a barokk-rokokó stílusban épült Fehérek temploma, a volt Domonkos rendi templom, melynek restaurálásakor a térség legbizarrabb látványosságát tárták fel, egy kriptát, az egykori váci polgárok mumifikálódott testeivel (Memento Mori kiállítás).

Natura Hill Zebegény - Vác

A főtér legújabb büszkesége a Sajdik kiállítás, mely Gombóc Artúr mesevilágába vezeti be a látogatókat. Ha egy finom süteményre vágytok, akkor szintén itt találjátok a méltán híres Mihályi cukrászdát (Desszert Szalon) és a Csokizót. A Főtértől a Dunapart irányába haladva található az a Görög templom, ahol tavasztól őszig képzőművészeti, történeti, régészeti, néprajzi és interdiszciplináris tárlatokat találhattok. És a legújabb hírünk: 2021 nyara óta Vác is büszkélkedhet immáron 3 Kolodko miniszoborral, ismerjétek meg a város érdekességeit a szobrok mögött húzódó történeteken keresztül.