fbpx

Egyszer volt, hogy is volt?

Telefonon beszélek ma egy nagyon kedves régi ismerősömmel. Lelkesen mesélem neki, hogy szépen alakul az építkezés, rengeteg a dolog, de már látjuk a végét, épp abban a fázisban vagyunk, hogy végre azt tervezgetjük, hogyan fogjuk minél több embernek megmutatni mi született itt Zebegényben. Mire megjegyezi: „ügyesek vagytok Adri, ezt azért nagyon jól összeraktátok, bár mennyi időtök is van benne, 5 év?”. Szép, ezek szerint nem csak nekem tűnik nagyon hosszú időnek, de valójában alig több, mint kettő éve történt, hogy szóltunk a szüleinknek, megnyugodhatnak, nem fogunk albérletben megöregedni, ingatlan vásárlásra adtuk a fejünket. Első boldogságuk éppen addig tartott, amíg meg nem kaptak egy rövid SMS-t, amiben ennyi állt: „gumicsizmát hozzatok!”.

Ők voltak az elsők, de azóta több tucat már azon barátok száma, akiket behúztunk a Zebegény rajongók táborába, ugyanis ahogy azt a helyiek is mondják, aki ide megérkezik, mindig vissza akar majd jönni – mi éppenséggel elmenni sem szeretnénk. Két hektár csipkebogyó föld, amit évtizedek óta nem műveltek, sem szomszéd, sem közmű, sem út, csak az előttünk táncoló Duna, mögöttünk a Börzsöny tele vadakkal, friss levegő, végtelen nyugalom. Mi sem kell több egy reklámügynökségnél és multiknál tizenéve dolgozó párnak? Építsünk tanyát a dombra, főzzünk saját cukkíniből krémlevest és a kemencénkben sült kalácsot kenjük meg saját szilvalekvárral (persze első a pálinka, de hátha marad szilva). Legyenek boldogtartású állataink (Unileverben tanultam – Happy people make more money for the company – így gondolom, hogy boldog kecske teje finomabb). Ha már a telek fekvése ilyen szerencsés, legyen egy bio levendula ültetvényünk is, mert imádjuk, és milyen jól jön majd a saját szappanunkba. Azért ez elég jó élet lesz így, mi lenne, ha másokkal is megosztanánk, ki ne vágyna ilyen élményekre? Építsünk 8 vendégszobát, lássuk vendégül barátainkat és mindenkit, aki szereti, amit mi. Aki szeret jókat enni, aki szeret egy pohár jó borral panorámát csodálva beszélgetni, szaunázni, egy pihentető alvás után egészséges és finom reggelivel indítani a napot. Aki szereti, ha szabadidejét élményekkel tölti fel, biciklizik vagy fut a Duna parton, kievez egy szigetre, ahol háborítatlanul piknikezik, sárkányt ereget, lovagol, vadászik, vagy csak lehuppan egy nyugágyba távol mindentől, előveszi a már rég elolvasni szándékozott könyvét, és olvas, amíg meg nem csapja a vacsora illata.

Persze Tibi is beletette az ő geek mivoltják a projectbe. Így történhetett, hogy éppen most fúrnak 4 db egyenként 105 méter mély szondát a ház körül, hogy nem tudok akárhova polcot és csillárt tenni, mert a mennyezet és a fal tele van felületfűtés panelekkel, hogy olyan hővisszanyerő szellőztető rendszerünk lesz, hogy akár sosem kellene kinyitni az ablakokat, ha nem lenne olyan jó érzés kiállni a teraszra venni egy mély levegőt. De még sorolhatnám azokat a dolgokat, amik azt bizonyítják, hogy a mi smart home-unk sokkal okosabb, mint én, de mind az energiafelhasználásunk, mind a fenntarthatóság vonatkozásában, ez a legjobb, amit tehetünk – és mivel időközben megérkezett Dorka, családunk első tősgyökeres zebegényi tagja, a felelősségérzet Földünk jövőjéért még az eddigieknél is erősebb lett bennünk.

Már a kivitelezés során találtunk barátokat, akik ugyanazért rajonganak, mint mi, akikkel együtt építjük a Natura Hill Zebegényt: Artkraft, Beregszászi Gerendaházak, Electrolux, Hansgrohe, Mátraparkett, mi2en, ODB Mérnökiroda, Pataki Tiles, tilka, Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet, Zebegény Önkormányzata. Szeretettel ajánljuk Őket. Tulajdonképpen pár sort akartam írni, hogy bejelentkezzek, és megmutassak pár képet az elmúlt hónapok történéseiről, de hiába, ez a kis esszé kikívánkozott.  Nyugodjon le mindenki…, nem fogok ebből rendszert csinálni.